Get Adobe Flash player

De geboorte van een boek

5 juni 2012
Oktober 2011: Ik word wakker, doe yoga en/of meditatie (weet ik niet meer), ontbijt, douche, kleed me aan en ga achter de computer zitten. Ik schrijf op een leeg word document de woorden: “Sleutels tot een diepe, liefdevolle en seksuele relatie, ook met jezelf”. Voordat ik het weet ben ik een uur verder en heb ik een indeling gemaakt van de hoofdstukken van mijn boek.
De volgende dag hetzelfde liedje, ik ga achter de computer zitten en er verschijnen woorden.
Ik zeg niets tegen niemand, want allerlei programma’s komen boven, hele oude programma’s.. “wie ben ik om te denken dat ik een boek kan schrijven? wie zit er überhaupt op een boek van mij te wachten” en zo gaat mijn ego nog een poosje door. Ik kijk naar deze gedachten, maar luister er niet naar en schrijf wat er in me opkomt.

Na een week vertel ik Erik heel terloops dat ik een boek aan het schrijven ben. Ergens voel ik angst dat hij heel hard gaat lachen en dat hij zegt: “Jij een boek schrijven? Waarover dan?”

Maar hij vraagt alleen waarover en dat vertel ik. Ik voel me ozo kwetsbaar en heel klein.
Ik schrijf door en door, elk moment dat er wat komt, schrijf ik het op. Soms word ik wakker met een heel stuk tekst in mijn hoofd. Ik kan dan bijna niet wachten om het op papier (nou ja, virtueel papier dan) te kunnen zetten. Na weer een paar weken vertel ik aan vrienden dat ik een boek aan het schrijven ben. De reacties zijn positief, niemand lacht. De stem in mijn hoofd die zegt dat ik er maar beter mee kan stoppen, want het wordt toch niets, wordt steeds stiller.
Ik geniet van het schrijven. Bedenk dat ik het gewoon voor mezelf schrijf en we zien wel. Wordt het een boek, wordt het een boek, wordt het geen boek, dan wordt het geen boek.
Ondertussen is het mei 2012. De tekst is geschreven. Na enig onderzoek, besluit ik het zelf uit te geven. Daar komt nog een hele hoop bij kijken zeg! Gelukkig ontfermt Erik zich over de vormgeving. Eerlijk gezegd was het hele boek een groot word bestand op mijn laptop gebleven als hij dat niet had gedaan, want de inspiratie is op. Mijn werk zit erop, de woorden zijn eruit.
Ik stuur het boek naar testlezers. Zij halen er nog de nodige schrijffouten uit. Hun meningen kan ik als recensie gelijk op de site zetten, die zijn lovend. Wat mij raakt, is dat het boek hun heeft geraakt.
De vormgeving wordt prachtig!!
Ik verbeter de laatste foutjes, mijn werk zit er nu helemaal op.
Dan slaat de twijfel weer toe. Hellup… ik voel me weer heel kwetsbaar, heel klein.
Erik zegt dat dat bij het creatieproces hoort, de kwetsbaarheid.
Het voelt als het krijgen van een kind. 9 maanden is het precies als mijn boek straks gedrukt is.
En ik kan niet wachten om te zien hoe mijn kindje eruit zal zien.

FacebookMySpaceTwitterGoogle BookmarksNewsvineLinkedinRSS Feed